Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Het zal zo'n vaart wel niet lopen..?


28 oktober 2009 - Soms doet een kraker recht aan het mooie affiche. Real Madrid- AC Milan werd, met name in de 2e helft, een regelrecht spektakelstuk. De Galácticos zonder diva Christinaldo, maar met Kaka, Alonso, Benzema en meubelstuk Raul. Geen Koninklijke inbreng van vaderlandse zijde. Vooralsnog.

Milan met merendeels oude krijgers, aangevoerd door de ongenaakbare strateeg Seedorf. De enige landgenoot aan de aftrap, maar veldheersend zonder weerga. Keizerlijker dan Der Kaiser en streperiger dan Becks. Zijn lichtend voorbeeld overschaduwde de afwezigheid bij opkomst van Drenthe, Vaart, Huntelaar en Nistelrooy volledig. En deed de sowieso bleu ogende Kaká nog meer verbleken.

Toch vroeg deze wedstrijd gaandeweg om de subtiliteit van onze aartsengel Rafael. Dachten wij voetbalkenners. Maar niet Pellegrini. Hij bracht Royston Drenthe om er meer vaart in te brengen. O ironie! Onze opgetrokken wenkbrauwen waren nog niet terug stand-by of die dekselse Kingston eist brutaal een vrije trap op, terwijl Kaká en Raúl hem welwillend toeknikken. Enkele minuten, een paar geslaagde rushes, een doelpunt en een achteloos hakje later is Drenthe the King. Vindt hij zelf ook natuurlijk, want hij waagt het om Kaká van repliek te dienen, als deze hem kapittelt vanwege een verkeerde pass. 'Ho ho Kakaatje, effe dimmen!' En binnen in hem zingt het: 'Kingston, Kingston...'

Dat een middelmatige, maar hartveroverend strijdende voetballer als Drenthe de fluwelen technicus Van der Vaart passeert, zegt veel over het hedendaagse voetbal. Maar nog meer over Rafael zelf. Het lijkt alweer lichtjaren heen dat dit wonderkind Ajax als aanvoerder aan de hand nam. Europees talent van het jaar, begeerd door alle topclubs. En door soapsterren, naar spoedig bleek. Niets leek een gouden toekomst in de weg te staan. Maar dat was juist de bottleneck. Teveel leien dakje, te weinig weerstand. Tegen de glamour, de aandacht, en vooral tegen zichzelf. Het lichaam meer society- dan topsportfähig.

Toen is het fout gegaan met Rafael. Die periodieke vervetting en dientengevolge verslapping van zijn spierenstelsel en wilskracht is hij nooit meer geheel te boven gekomen. Ingeboet op zijn toch al niet hoge, intrinsieke snelheid en op zijn in aanleg toch al niet bijster sterke, fysieke constellatie. Sindsdien loopt hij achter zijn eigen belofte aan en haalt zichzelf nooit meer in. En ondertussen maar denken dat het zo'n vaart niet zal lopen. Ja, op het niveau van Hamburger SV kan nog veel worden verhuld en gecompenseerd door inzicht en technisch vernuft, maar op het hoogste platform..?

Toch demonstreert Rafael in de spaarzame tijd die hij krijgt toebedeeld dat er nog altijd meer talent in zijn linkerteen huist dan al wat er schuilt in de lijven van Drenthe, Kuijt en Granero bij elkaar opgeteld.

Het is dan ook een hard gelag, zij het dat er voor de ware liefhebber weinig te lachen valt. Het zou zo maar kunnen dat de huidige situatie zich tot in Zuid-Afrika voortzet. Een WK dus zonder Van der Vaart en mét Drenthe. Dat Zlatan ons wordt onthouden, is al erg genoeg. Voorwaar een droevige, maar ook curieuze speling van het lot. Want bij Ajax waren Vaart en Ibrahimovic de hoofdrolspelers in een koningsdrama en moest Zlatan van het toneel verdwijnen. Om echter glorieus terug te keren als een wereldster, terwijl Rafael nog steeds auditie moet doen. En dan straks wellicht beiden niet actief op het hoogste podium! Kunnen ze troost zoeken bij elkander.

Je legt de bal neer op een viltje, bent de koning van de stift, maar kwijnt weg op de bank en straks wellicht ook voor de televisie. En uitgerekend hij die in zijn mooie, witte truitje allergisch is voor de viltstift, mag in plaats van jou de handtekeningen uitdelen. Hoe meedogenloos hard is de Madrileense realiteit.

Mazuro, 25-10-2009


Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!