Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Wat een plaatje!


18 januari 2010 - Gelukkig, de bal rolt weer! Nou ja, rolt.. Op de kunstgrasvelden dan, want de grazige weiden waren in recordtempo omgeploegd en dus ontrolde zich meer een rugbygevecht dan een voetbalduel. De topclubs Twente en Ajax, verwend als ze waren door een warme, waarachtige winterstop in zuidelijker streken, waanden zich als Kluun bij de verkeerde dokter. Op glad ijs dus.

Maar alles beter dan die tot vervelens toe herhaalde, mooie plaatjes van het winterlandschap. Of van gladjakkers op klapijzers, afgegleden tot het danig genivelleerde en ontmythologiseerde schaatsen, als gevolg van sterk verbeterd materiaal en verkommercialisering. Valse romantiek, nostalgisch beleefde heroďek, die nog slechts bestaat bij de gratie van ouwe, verschoten plaatjes en historische zwart-witbeelden.

Nee dan de voetbalplaatjes! Volgende week verrichten Albert & Heijn gezamenlijk de aftrap en kan er weer worden gespaard! Er zullen zich taferelen afspelen, waarbij zelfs de Beeldenstorm nog schril zal afsteken. Het resultaat van menige, bedenkelijke opvoeding zal schrijnend meedogenloos worden blootgelegd.

En waarom ook zouden de kids zich terughoudend opstellen als zelfs de kleedkamer van onze helden niet meer heilig is?! Er ontstaat een compleet nieuwe online voetbalplaatjeswereld, als antwoord op de reeds bestaande voetbalblaadjeswereld. Verzamelaars kunnen voortaan - citaat Voetbalplus - een online verzamelalbum aanmaken en alle verhalen ontdekken over spelers, hun 'kleedkamergeheimen' en wedstrijdrituelen.

Met een Chinees beltegoed kunnen we tot in HonoLULu wedden op wie de kleinste heeft bij FC Oss, wie van de moslims het eerst zonder onderbroek gaat douchen en welke schlemiel de eerste drol in zijn voetbalschoen krijgt aangesmeerd. Want zeer binnenkort zullen we ons ook rechtstreekse beelden vanuit de kleedkamer van de winnende - dat weer wel! - partij moeten laten welgevallen! Járen geleden beklaagde Mazuro zich al eens over de onvermijdelijke videocamera op bruiloften en partijen, waardoor je zelfs niet meer ongestraft in de neus van je buurvrouw kon peuteren. Toen al was daar het treurige besef dat het niet te stoppen viel.

Als mensen er nu aardiger, charmanter en geestiger op werden met de camera op zich gericht, tja, dan zou het nog iets opleveren. Maar niets is minder waar. De mens in beeld verwordt doorgaans tot een hoogst irritant, uitsloverig en geestdodend specimen. En omdat er kennelijk toch kijkvee is voor dit soort ongein, wordt het van kwaad tot erger. Als zelfs een no nonsense-figuur als Gert-Jan Verbeek, onder het mom van noodzakelijke inkomsten, zich niet verzet tegen deze evenzo schandalige als lachwekkende inbreuk op de privacy van sporters, dan is er geen houden meer aan.

"Het levert toch mooie plaatjes op", zo zal de verantwoording luiden van de bedenkers en de profiteurs. De speler zal er weinig tegen in te brengen hebben. Hij is overgeleverd aan de grillen van de camera, de regisseur en de programmeur. En dit alles ten faveure van de primeur. Plaatjes van Platjes en van matjes. Plaatjes van dikke maatjes en stoere praatjes. Plaatjes van Wesley's spermazaadjes en relaties aan zijden draadjes. Aldus verzamelen we steeds meer beelden van een private voetbalplaatjeswereld. Een wereld waarin het beeld domineert, chargeert, manipuleert en illusioneert.

We zijn de verwondering over de magische fantasie van de Panini-plaatjes allang voorbij. Voetbalplaatjes verzamelen is geen passie meer van dromende, voetballiefhebbende kinderen, maar is een treurige trend geworden. Kinderen die nauwelijks te bewegen zijn tot welke actie dan ook, laat staan tot voetballen, willen wel voetbalplaatjes omdat Pietje ze ook spaart. Wie op het plaatje figureert, zegt en interesseert hen niets. Het is ‘in’, dus we doen mee. Wie middels een klantenkaart bespaart, zal de komende tijd menige AH-erlebnis ondergaan. Als aasgieren zullen de plaatjesonverlaatjes op hun prooien neerstrijken om zich schroomloos te verrijken. Niets zal de argeloze klant bespaard blijven.

Ons rest slechts de schrale troost dat het weer overwaait. Met de vluchtigheid van de hype, de kortstondigheid van de kick. Want, ter geruststelling: ook plaatjes vullen geen gaatjes.

Mazuro, 18-01-2010


Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!