Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Met het oog op de voetbalcoach van morgen


17 februari 2010 - Dennis Bergkamp, Philip Cocu, Patrick Kluivert en Michael Reiziger zijn de laatste ex-topvoetballers die na directe toelating het diploma Coach betaald Voetbal gaan scoren. Dennis en Philip, da's logisch, om maar eens een andere ex-topper annex orakel te citeren.

Op deze zelfde plek heb ik al eerder mijn vertrouwen uitgesproken in de weliswaar ietwat kleurloze, maar wel uiterst betrouwbaar degelijke types als Cocu, De Boer, Waterreus en Bergkamp. Ze mogen dan niet de meest flamboyante persoonlijkheden zijn - wellicht Waterreus even daargelaten - maar het zijn geen doetjes. Het is net als met politici of in elk geval kabinetsleden: hoe bescheidener de presentatie, des te hoger de integriteit en kwaliteit. Voor journalisten, columnisten en parodisten (al zal Edwin Evers voor De Boer graag een uitzondering maken) een ramp, maar voor de bedrijfstak een zalvende zegen.

Kluivert en Reiziger liggen wat dat betreft minder voor de hand om weer andere, uiteenlopende redenen. Patrick Kluivert heeft gedurende zijn veel te korte topvoetbalperiode vele indrukken gewekt en achtergelaten. Die toonden allesbehalve het beeld van iemand met een serieuze interesse in trainingsmethoden en teamprocessen. En evenmin van iemand met een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel. Het enige waarvoor Patrick zich verantwoordelijk leek te voelen, was zijn hoogsteigen welbevinden. Te vroeg bejubeld en met goud beladen. Te veel geadoreerd en ontzien door zijn directe omgeving. Van de weeromstuit meer chicks, snelheidsovertredingen en publiciteit scorend dan doelpunten. Een schoolvoorbeeld van uiterst talentvolle, edoch jonge benen die de weelde niet konden dragen. Waaraan zijn inner circle minstens zoveel schuld heeft als hij zelf.

Hoe dan ook lijken Patricks vooropleiding en antecedenten niet bepaald geschikt voor het trainerschap. Zijn voetbalkwaliteiten zullen nog wel respect afdwingen bij de huidige en toekomstige lichting, zijn luchtige levenswandel genereert echter eer verleiding dan ontzag.
We proberen het cultuurpolitiek correcte 'voorbeeldfunctie' waar mogelijk te vermijden, maar kunnen er nu niet meer omheen. Of het moet zijn dat juist Patricks strapatsen hem vormen tot een omgekeerd rolmodel. Hét voorbeeld hoe het niet moet. Met boeven is het goed boeven vangen. Dat soort werk. Dus gunnen we Patje een licht voordeel van de twijfel.

Maar wat te doen met Reiziger in didactiek? Met Reiziger in tactiek? En vooral met Reiziger en plein publique? Nu ben ik wel de laatste om iemand op zijn uiterlijk te beoordelen, laat staan af te rekenen. Ben weliswaar moeders mooiste, maar uitsluitend dankzij moeders overige deplorabele producties. En wie zoals ik een fervent volger is van Match Of The Day, kan wekelijks constateren dat aantrekkelijkheid niet de Premier issue is in de Barclays League. Sterker nog: het lijkt wel alsof op het Britse schiereiland lelijkheid een voorwaarde is om voetbalmanager te worden! Met als evenzo levende als sprekende getuigen: Harry Redknapp(!), Gianfranco Zola, Martin O'Neill, Mick McCarthy and so on and on and on.

Waar Kluivert nog kan imponeren met zijn voetbalvaardigheden, kan arme Michael hooguit zijn snelheid inzetten. Toegegeven, zijn carrière is imposant en omgekeerd evenredig aan zijn talent. Hé, hebben we toch nog een alibi voor een Reiziger in trainerstuniek te pakken! Hoe je het zonder zichtbare aanleg toch een heel eind kunt schoppen. En dat je zelfs voor de elftalfoto van AC Milan en Barcelona nooit te lelijk bent. Welk motief zou Michael zijn ex hebben toegedicht om hun kinderen te kidnappen? Roept u maar!

Och, het moet kunnen. Jorien van de Herik dacht er dan anders over toen hij Martin Jol diskwalificeerde vanwege diens voorkomen, maar zadelde Feyenoord wel mooi op met the lousy looks van Gullit. En bovendien: tegenwoordig laten vele hoofdtrainers de perspraatjes al aan hun assistenten over.
Het oog wil misschien ook wat; het is maar waar je oog voor hebt. Edoch, ik zie geen voetbalcoach. Ook zit in Reiziger geen muziek. Wat rest is Reiziger in tragiek.

Mazuro, 17-2-2010

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!