Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Binnendoor of Buitenom


7 maart 2010 - De laatste tijd wordt de discussie aan de analisten- en borreltafel gedomineerd door het vermeende krachtsverschil tussen onze inheemse competitie en de prominente uitheemse divisies. Dat er krachtsverschil bestaat, wordt al door niemand meer in twijfel getrokken. Ook niet het feit dat de Eredivisie er vergelijkingswijs bekaaid af komt.

Slechts de grootte van de kloof, de vraag óf deze überhaupt te overbruggen is en zo ja, de wijze waarop dan, staan ter discussie. En dus buitelen al die anale, speciale en journaille popu-listen over elkaar heen met doorgaans allerlei obligate, obsessieve en effect najagende kretologieën. De Voormalige Verlosser berijdt weer eens zijn stokoudpaardje met zijn eenzijdig, xenofobisch gekleurd(!) pleidooi voor eigen voetbalvolk eerst.

Inderdaad, wie deze columns volgt, heeft kunnen lezen dat ook ik voor ons voetbalvaderland een soort van variant op 'vol is vol' heb gepropageerd in de rubriek MISKEND TALENT. Maar mijn pleidooi is toch iets genuanceerder dan dat van onze nationale voetbalfilosoof. Dacht ik.
Hoe dan ook, het papegaaiencircuit draait op volle toeren, de hamer daalt steeds neder op hetzelfde aambeeld, de alsmaar groeiende kudde vormt het bewijs van volgzaam gedrag. Alleen notoire dwarsligger en provocateur Jan Mulder geeft tegengas. Al vraag ik me voortdurend af of dit nu een onwillekeurige, automatische reflex bij hem is of dat het hem echt om de inhoud gaat. Van mij krijgt ie het voordeel van de twijfel omdat ik me liever in origineel, opstandig gezelschap bevind dan temmidden van een doordravende kudde.

Natuurlijk ben ik niet blind voor het kwaliteitsverschil tussen PSV-Ajax en Barcelona-Real Madrid. En natuurlijk zie ik ook wel de enorme budgetverschillen die voor een gedeelte deze ongelijkheid veroorzaken en verklaren. Maar die verschillen zijn wel van alle tijden. Relatief gezien waren de budgetten van het Ajax en Feyenoord enerzijds en het Juventus en Milan van de eindjaren '60 anderzijds zeer wel vergelijkbaar met nu. Dankzij het aanwezige talent, dat niet zoals nu moest wijken of wachten vanwege middelmatige, buitenlandse aankopen, overklaste Ajax Juventus en al die andere grootheden met oneindige budgetten. Toegegeven, er was toen een uitzonderlijke bundeling van talent, maar dat is zeker niet de enige verklaring voor die tijdelijke hegemonie der vaderlandse topclubs. Volgens mij waren we destijds slimmer, misschien wel sluwer en zelfverzekerder op het brutale af.

Nee, ik heb het zeker niet over godenzonen en over het quasi-zelfbewustzijn, waarmee 'we' onszelf de laatste decennia evenzo lachwekkend als contraproductief proberen te profileren. We moeten weer terug naar onze kernkwaliteiten: technische/ tactische vaardigheid, creativiteit en gezonde brutaliteit. Niet mee gaan hollebollen met de trend van een alsmaar hoger tempo en zoveel mogelijk lengte en spierkracht. Daarin leggen we het altijd af tegen de Duitse, Italiaanse, Frans en Engelse clubs; dat is altijd zo geweest. Maar het aloude adagium van wie niet sterk is, moet slim zijn, heeft nog niets van zijn kracht en geldigheid verloren.

Onze bondscoach gaf dan ook wat dat betreft, eveneens op het verkeerde been gezet door het meer schijnbare dan onontkoombare krachtsverschil, een volstrekt verkeerd signaal af. De waan en druk van de snel naderende dag waarop het WK begint, belette hem kennelijk om over die schaduw heen te springen. Maar hij had dus Inter-Milan gezien. Nou, ik niet. Heb wel Inter-Chelsea gezien voor de CL. Inderdaad, waanzinnig tempo. Hollen en geen moment stilstaan. De spelers, de bal en de tackles vlogen over en weer gelijk een ijshockeywedstrijd. Maar het balverlies was evenredig aan het tempo. Zelden zóveel foutieve passes gezien, zelfs op twee meter afstand slaagde men er niet in om de medespeler te bereiken. Kabouter Wesley liep zich het apezuur en het moet gezegd, hij was een van de weinigen die de bal meestal wel keurig naar een ploeggenoot transporteerde. Maar hoezeer hij zich ook vrijliep of aanspeelbaar was, meestentijds werd hij letterlijk en figuurlijk over het hoofd gezien. Iets wat in Wes' gevalletje toch ook wel weer voorstelbaar is.

Niemand echter die eraan dacht of misschien beter, eraan toekwam om 'n keertje te temporiseren, rust te brengen, het overzicht te behouden. Wie zelf voetbalt of dat heeft gedaan, weet dat je snel meegaat in het tempo. Dat is ontegenzeglijk waar, maar in dier voege nog niet onontkoombaar. Net zo min als het kweken van spiermassa, duurvermogen en groeihormonen. Nog altijd zijn de meeste supertalenten licht ondermaats, lichtvoetig en vertrekken ze geen spier bij de aanblik of het aan komen stormen van krachtpatsers als Terry, Touré, Diaby of Ferdinand. En zelfs niet van die Viererkette Képler Laveran Lima Ferreira, ook wel gemakshalve Pepe genoemd.

Het krachtsverschil is niet zo groot als het lijkt, althans hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Wanneer we dat onszelf aan- en mekaar napraten, wordt het inderdaad een soort van selffulling prophecy. Indien we echter onze talenten de kans en de tijd geven en die goed en inventief benutten; de strijd aangaan met de middelen en specifieke vaardigheden waarover we beschikken en ons niet laten verleiden tot het meegaan in de krachtpatserij; als we het weggegooide geld aan niets toevoegende, buitenlandse spelers en aan overbetaalde, middelmatige autochtonen gaan stoppen in een gedegen jeugdopleiding. Wanneer we ons niet een minderwaardigheidscomplex aan laten praten door komedianten als René van der Gijp, die best wel een balletje kon trappen, maar in de verste verte niet de superieure voetballer was die het zich nu zou mogen veroorloven om tussen het hikkende lachen door het huidige Nederlandse voetbal af te kraken.

Indien deze visie wordt toegepast, dan zullen we weliswaar nimmer structureel het niveau van de topcompetities kunnen handhaven, maar wel degelijk incidentele successen kunnen boeken en voor iedereen een geduchte tegenstander zijn en blijven. En kunnen Gijp cum suis hun nihilistische boodschap voortaan in het buurthuis gaan verkondigen. Waarvan akte.

Mazuro, 4 maart '10

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!