Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

En Garde!


29 maart 2010 - Winston Bogarde is een van de kleurrijkste figuren die de voetbalwereld bevolken. Als speler werd ie niet gehinderd door een overdosis talent, maar des te meer door zijn temperament. Dat laatste misschien nog niet zozeer binnen, alswel buiten de lijnen.

Hij was de spreekwoordelijke vreemde eend. Een Fremdkörper in een schijnwereld waar veinzen, conformeren en simuleren elementaire bezigheden zijn. Winston ging en zwichtte voor goud.
Hij hing aan en vol bling bling. Blonk dus niet alleen maar uit als voetballer, maar schitterde ook als wandelende, met sieraden omhangen en doorboorde kermisattractie. Een rinkelende kassa was niets vergeleken bij dit klaterende klankbord voor de Surinaamse kabel- en kettinggeneratie. En hoe harder hij hiermee werd gedold, zelfs bespot, hoe groter en glimmender de curieuze collectie werd.
Overigens zijn de meest(e) bespottelijke spotters zelf grijze, kleurloze angsthazen, doodsbenauwd om waar dan ook mee op te vallen. En zelf het doelwit te worden. Hier weet ik alles van, maar Winston had hier schijt aan.

Zijn geestdrift en ijzeren wil om te slagen brachten hem langs clubjes als Ajax, AC Milan, FC Barcelona en Chelsea. Met Ajax veroverde hij de Champions League-titel. Voorwaar een glanzende carrière. Was hij bij Sparta en aanvankelijk ook bij Ajax nog een linkerflankbestrijder, echt ontzag boezemde hij tegenstanders in als stoere, onverzettelijke verdediger. Je kon Bogarde om een grote boodschap sturen. Alleen al met zijn uiterlijk, zijn onverholen trotse houding, imponeerde en kleineerde hij menige aanvaller met snode plannen.

En nu blijkt Winston dus slechts een paar maandjes van zijn trainersdiploma af te zitten. Bij soortgelijke ambities van Kluivert en met name Reiziger werden hier al vraagtekens gezet. Je bent instinctief geneigd om dat bij Winston ook te doen. Hij lijkt niet het soepele communicatietype. Evenmin een aanhanger van democratie en empathie. Al helemaal niet van bobo's en sponsorende proleten. En de persconferenties van deze Laurence bad guy Fishburne van de voetballerij en de lage landen zal menig bestuurslid doen verschrompelen.

Redenen te over dus om Winston zo snel mogelijk aan een mooie club te helpen. Naast al die treurige, bleubleke types als Van Veldhoven, Adelaar, Pijpers en dito Broodtrainers, kan het trainersgilde wel een kleurtje gebruiken. Eentje die nooit een sieraad voor het korps zal worden, maar ongetwijfeld een authentiek kletterend geluid zal laten horen en uit zal blinken in standvastigheid.

En als er iemand ervaringsdeskundig is qua trainingsuren en -oefenstof, dan is het Bogarde wel! In drie jaar Chelsea speelde hij negen(!) wedstrijden, de rest bracht hij door op het trainingsveld. In een financieel conflict hield hij zijn poot stijf, maar de spieren soepel. Deze neger demonstreerde dat hij voor niemand buigt en heeft dit later ook geboekstaafd. Deze zelfverkozen geuzennaam, welke door politiek correcten en Moszkowicz als abject en infaam wordt beschouwd, staat symbool voor zijn onbuigzaamtrotse karakter. Dat dit geen logische opmaat is voor een vanzelfsprekend trainerschap, zal hem en clubbestuurders hopelijk niet weerhouden van een gang naar en in de dug-out. Al zal hij daar naar eigen zeggen zelden in vertoeven; onbegrip als ie heeft voor de rustig achteroverleunende coach.

"Het vuur dat in mij als speler brandde, wil ik ook bij de voetballers van nu ontsteken." En: "Ik wil dat spelers hun leven geven voor de bal." Dat zijn nog eens teksten! Horen we een Pijpers nog niet declameren! Bogarde zegt te kunnen gaan stagelopen bij Milan, Chelsea en mogelijk Barca. En zijn eerste stap kan richting absolute top, maar wellicht ook de Topklasse zijn. Minimaal verschil, maar toch. Wat zou het mooi wezen! Winston Bogarde als trainer van pak'mbeet Capelle, in het spoor van zijn blanke bloedbroeder John de Wolf bij WKE. Hoezo de Topklasse geen bestaansrecht?! De Jupiler League zal in haar eigen gerstenat verzuipen. Alle tv-rechten gaan richting Topklasse. En Bogarde werkt zich via Capelle, Sparta en Feyenoord op naar AC Milan. Want het is en blijft natuurlijk een noeste verdediger en geen verfijnde Barcadept.
De naam alleen al is een garantie voor succes. Game en Winst-on!

Mazuro

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!