Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

IVOREN TOREN


28 juli 2010 - Onderstaand relaas is als ingezonden brief naar VI gestuurd als reactie op de column van Johan Derksen in de editie van twee weken geleden, waarin hij ondermeer nog eens ingaat op de controverse tussen Studio Sportzomer en VI Oranje tijdens het WK. Zoals ik al vaker heb ondervonden, blaast Derksen/VI wel hoog van de (ivoren) toren over het schromelijke gebrek aan eigen, oorspronkelijke en onafhankelijke meningen in voetballand; maar weigert het bijna categorisch om kritiek op henzelf te publiceren. Zoals, u begrijpt het, ook met deze brief. Die dus langs deze weg toch het levenslicht ziet.

Voor de duidelijkheid wat zaken vooraf. Heb altijd waardering gehad voor de ongezouten opgediende meningen van Johan Derksen. Die waardering is wel aan het afnemen en verderop wordt duidelijk waarom. Heb oog en oor voor de scherpe kijk van René v/d Gijp op voetbalzaken. Maar ook voor de schijnbaar goedmoedige, maar toch subtiel badinerende en denigrerende boodschap waarin hij kritiek verpakt. Meestentijds ook nog eens wegstervend in ogenschijnlijk vergoelijkende lachsalvo's. Ben ook geen fan van de journalist annex presentator Jack van Gelder en zou Sneijder eerder over de knie leggen dan op de knie nemen. En ik kijk naar zowat alle voetbalprogramma's net zoals naar alle wedstrijden: wil zoveel mogelijk zien om niet die ene geniale actie, dat ene schitterende beeld of die ene prachtige quote te missen. Daarmee wordt de obligate reactie over niet hoeven te kijken of over de knop die aan je toestel zit overbodig.

De column van uw hoofdredacteur in de vorige editie heeft mij aan het toetsenbord doen plaatsnemen. Mijn ergernis was al veel eerder gewekt en gegroeid tijdens de WK-uitzendingen van VI Oranje en door de gênante, incestueuze artikelen in de VI. Want daarin werd ook nog eens uitgebreid bericht over (de schermen achter) dat tv-programma. De hevigste irritatie gold evenwel de ordinaire, kinderachtige twist tussen de makers van VI Oranje (met Derksen als spreekbuis) en van Studio Sportzomer, gepersonifieerd door Jack van Gelder. Over en weer werd ge-jijbakt op een wijze waarvoor een kleuterklas zich nog zou schamen. De kritiek beiderzijds was in mijn ogen voor een deel op zijn plaats. Van Gelder was vaak te close en te klef; Derksen cum suis vervielen alsmaar meer in borrelprietpraat en 'wie heeft de grootste'- afkatspelletjes. En in beide voetbalpraatstudio's werd aan de bal regelmatig een geheel andere connotatie gekoppeld dan de voet. Bovendien lieten ze beide menige, nietszeggende en irrelevante studiogast invliegen.

Derksen zal riposteren dat bij hem niemand hoefde in te vliegen omdat men heel wat geld uitspaarde door een studio aan huis te betrekken. En zal voor de zoveelste keer hameren op hetzelfde aambeeld van de belastinggeldbetaler. Ach, misschien heeft hij een beetje gelijk. Maar je maakt mij niet wijs dat met het format VI Oranje geen hopen geld zijn weggesmeten voor veelal slap gezever ins Blaue hinein. "Het heeft niks met journalistiek te maken, maar het is wel de realiteit. Anno 2010 moet je erg creatief met principes omgaan, omdat je anders de winkel wel kunt sluiten." Aldus Johan Derksen in voornoemde column, waarin hij 'terloops nog even alle merken opsomt die hem anno 2010 'verhinderen' om journalistiek te bedrijven.

Maar het meest curieuze verwijt dat deze tot stripfiguur verworden sigarenroker aan Studio Sportzomer maakt, is wel de typering 'ivoren Zuid-Afrikaanse toren'. Terwijl ik nu juist bij het zien en horen van VI Oranje die associatie had. De ivoren toren staat toch model voor de (figuurlijke) afstand tussen de beoordelaar en de/het beoordeelde?! Wat je ook van Van Gelder en kornuiten kunt zeggen, ze zaten wel dichtbij en op het kloppend hart van het WK. En dat kon je van het publiek van Danny Vera - die slechts muzikaal mocht afkondigen - niet zeggen. Mijn inschatting is dat juist door het afstandelijke én de onontkoombaar tot meligheid leidende, vele uren van samenzijn, VI Oranje doorsloeg naar kwajongensspelletjes en naar een ongefundeerde en ongenuanceerde negativiteit over het WK. Om nog maar te zwijgen over de stokpaarden, zeg maar gerust obsessies van met name Van der Gijp en Derksen. In mijn vakgebied en dan met name bij autisme gebruiken we het woord 'fiep' bij een obsessieve interesse voor en gebruik van een bepaald voor- of onderwerp.

Tot slot nog even Derksens klacht over de nietszeggendheid van de huidige voetballers. Ook hier kan ik voor een deel in meegaan. Toch is het ook aan en afhankelijk van de interviewer en/of gesprekspartners of iemand meer of zelfs het achterste van zijn tong laat zien. Zeker tegenover het 'jongens onder mekaar'-groepje van VI Oranje en VI-Internationaal voelt een gast zich hoogstwaarschijnlijk allesbehalve veilig en op zijn gemak. Bovendien heeft dit groepje het afzeiken en -katten tot kunst verheven. Dus moet je niet vreemd opkijken wanneer gasten dan de boot afhouden. En als er dan iemand tegengas geeft en een inderdaad flauwe grap maakt over Johans haar, zoals Van Breukelen dat deed, dan laat nota bene degene die als fiep de coiffure van Genee heeft weten dat het niet aangaat om iemands uiterlijk in de discussie te betrekken!

Mijn analyse van en tegelijkertijd bezwaar tegen de vleesgeworden criticasters Derksen en Van der Gijp is dat ze het spuien van kritiek en het opdienen van een ongezouten mening tot doel op zich hebben verheven. Wellicht door de in hun ogen afwezigheid van of gebrek aan onafhankelijke geesten, zijn ze doorgeslagen in hun drang om te demonstreren dat zij nog wél voor hun mening durven uit te komen. En als je een eigen mening zó belangrijk vindt, dan zul je die mening niet snel aanpassen, hetgeen onherroepelijk leidt tot starheid en het oeverloos berijden van stokpaardjes. Voortschrijdend inzicht is dan 'zwalken'; twijfelen is een 'zwaktebod' en een vergissing toegeven een 'slappe knie(en)val'.
Dus zullen we het maar al helemaal niet meer hebben over mentale begeleiding in de topsport.

Mazuro, 22 juli 2010
Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!