Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Het opleiden van jonge talentvolle keepers


30 december 2003 - Wie moet de doelman van Nederland worden op het WK in 2006 in Duitsland of zelfs een EK 2 jaar of WK 4 jaar later. Volgens de critici ontbeert het in Nederland van keeperstalent. Piet Schrijvers, voormalig topkeeper en op dit moment actief als coach van hoofdklasser Achilles 1894 komt met enkele aanbevelingen. Hoe kunnen jonge talentvolle keepers het best worden opgevangen? Onze columnist Piet Schrijvers weet het.


De gesprekken zijn er weer over de "talentvolle" keepers in Nederland en over het opleiden hiervan. Gelezen in de VI nr 50, in de column van Johan Derksen, over de jeugdopleiding en wel specifiek het opleiden van jeugdige talentvolle keepers, waarbij hij duidelijk wijst naar oud keepers die een diploma hebben gehaald als voetbaltrainer. In Nederland heb je in principe geen diploma nodig om keepers te trainen en kan elke oud doelman bij willekeurige club aan de slag als keeperstrainer.

Nu zijn er eigenlijk geen opleidingen waarbij je een officieel diploma kan halen om als gediplomeerd keeperstrainer te boek te staan, hooguit kan je via de districten van de KNVB een cursus doen die georganiseerd wordt door docenten van Frans Hoek Sports waarbij je een certificaat krijgt dat je die cursus hebt doorlopen. Wat dus inhoud: geen echt diploma, dus geen gediplomeerd trainer.

Eigenlijk zou de KNVB deze functie moeten opnemen in hun Sport Academie en in Zeist de cursus keeperstrainer ondersteunen met een geldig diploma. Ik denk dat je dan in iedergeval al een stap vooruit hebt gemaakt voor het opleiden van talentvolle jeugdkeepers. Op dit moment zijn er bij de KNVB diverse oud keepers betrokken bij jeugd elftallen van Oranje. Dit is een goede zaak, maar ik denk dat het eigenlijk nog beter kan.

Stel: maar dan in dienst van de KNVB, 1 of 2 oud keepers die de organisatie opzich nemen en een x aantal oud keepers benaderen om in elk district de keeperstraining te verzorgen voor talentvolle jeugdkeepers uit dat district, keepers die geselecteerd zijn voor de jeugd elftallen van de KNVB, laat de trainers om de maand rouleren per district. Zo krijg je een aardig beeld van de talentvolle jeugdkeepers, waarbij je dan exact weet wat je aan keepers potentieel in huis hebt. De BVO's kunnen dan hieruit scouten en hun keuze maken welk type keeper ze in huis willen halen. Plus dat we dan op termijn weer Nederlandse keepers in het doel zien staan en niet zoals nu diverse buitenlandse keepers, wat kostbaarder is dan van eigen bodem. Niks ten nadele van de huidige keepers uit het buitenland van het type Babos of Lobont, maar de ander keepers van uit het buitenland brengen toch niet iets extra's.

Ook hebben we een x aantal oudere keepers in het betaalde voetbal welke het nu nog goed doen, maar hoe lang nog, waarbij je dan ziet dat de trainers veelal kiezen voor de routine. Natuurlijk zijn er nog wel wat "talentvolle" keepers in Nederland, maar deze krijgen of A de kans niet of B hebben de pech dat er een goede ervaren keeper voor hun neus staat. Bij deze laatste categorie zou men de jeugdige keeper moeten stallen bij een andere BVO om hem voldoende speeltijd te geven om zich zo verder te ontwikkelen. Hierbij snijdt het mes aan 2 kanten, de keeper speelt elke week en de clubs profiteren hiervan, zowel de club waar hij speelt als de club die hem uitgeleend heeft, daar zij dan ook de vorderingen ziet.

Wat de trainingen betreft vind ik dat men op dit moment meer aandacht besteed aan het meevoetballen dan aan het echte keeperswerk "ballen stoppen". Wat dat betreft moeten we weer terug naar de basis en zorgen voor de oefenstof waar het omgaat, zoals: souplesse/lenigheid, afwikkelen, sprong/afzet kracht, reactie, opstelling t.o.v de bal, het uitkomen bij de hoge ballen van de zijkant, het duel 1:1 enz enz.. Op een training tot op de bodem moeten gaan, wat betekend dat je het uiterste van jezelf moet vergen op de training. want dit ga je haast niet in de wedstrijden. In de wedstrijd zorgen voor een goede concentratie en oplettendheid, soms gaat het maar om 1 of 2 moeilijke ballen, coachen en leiding geven.

Ik hoop dat alle keeperstrainers, vooral ook die met jeugd werken in de amateursectie, begrijpen dat een keeper in 1e instantie een ballenstopper is en dat het lekker mee genomen is als hij ook kan voetballen, maar dit laatste is niet van groot belang, eerst de basis en dan de traptechniek daar dit wel belangrijk is voor een keeper, maar dit is te leren en laten onderhouden. Een voorbeeld: Waterreus traint zichzelf op de uittrappen, zowel van de grond als uit zijn handen, door na elke training zo'n 20 ballen zowel met rechts als links vanuit de 16 meter richting de keeperstrainer te spelen, die ze binnen 1 meter kan opvangen met een ballenzak, elke gemiste bal doet hij over.

Veel succes met de moeilijke taak om talentvolle keepers op het hoogste niveau te brengen en laten we met zijn allen er voor zorgdragen dat Nederland altijd goede keepers heeft.

Met sportgroeten van: Piet Schrijvers
Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!