Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Futsal staat voor ingrijpende veranderingen


24 oktober 2007 - Het Futsal in Nederland staat voor ingrijpende veranderingen althans als het aan de CEF (Collectieve Eredivisie Futsal) ligt. Met een nieuw te vormen topliga wil men het niveau gaan verbeteren. Het gaat namelijk de verkeerde kant op met het futsal in Nederland, zo is er steeds minder publiek en daalt het niveau steeds verder weg.

Voor het tweede seizoen op rij heeft het Futsal, ook wel zaalvoetbal genoemd, twee Eredivisies met elk twaalf teams. André Kuypers, voorzitter van de CEF, noemt het geen succes. Kuypers tegenover De Gelderlander: "De clubs vinden het niet geweldig en de bondscoach (Vic Hermans, red.) is ook niet enthousiast. Die twee eredivisies werken heel verwarrend. Er komt steeds minder publiek, omdat het niveau een stuk lager is. Het verschil tussen de gevestigde clubs en de gepromoveerde ploegen is veel te groot. Daarnaast krijgt het futsal steeds minder aandacht in de media. Daar willen we iets aan doen."

Er meot met ingang van het seizoen 2008/2009 op landelijk niveau een topliga komen met tien of twaalf teams, daaronder twee eredivisies en zes eerste divisies. "In eerste instantie zou er pas na drie jaar geëvalueerd worden, maar wij vinden dat het op deze manier verkeerd gaat", zegt Kuypers in De Geldelrander. "Niet voor niets is het Nederlands team pas op de 40e plek op de FIFA-ranglijst terug te vinden, terwijl we een aantal jaren geleden nog op plaats twee stonden. Het niveau wordt snel minder en dat moeten we een halt toeroepen. Daarom heb ik Jeu Sprengers (voorzitter KNVB) benaderd en die was enthousiast over de plannen. Wij hebben namens de CEF de plannen klaar. Alleen moeten de clubs zich er nu nog over uitspreken."

Omdat wedstrijden op zaterdag worden gespeeld kan dat problemen opleveren met sporters die ook nog in het amateurvoetbal actief zijn. Kuypers: "Het is ook de bedoeling dat spelers gaan kiezen tussen de zaal en het veld. Je kunt niet van twee vrouwen tegelijk houden. Futsal moet een specialisme worden. Daarom willen we dat de licentievoorwaarden ook aangescherpt worden. Er zal door de clubs in de Topliga drie keer per week moeten worden getraind. En door op zaterdag te gaan spelen, verwachten we ook veel meer publiek en aandacht van de media. Als je een goed product hebt, komt het vanzelf op televisie."

Ook over de promotieregeling is al nagedacht naar een eventuele nieuw te vormen topliga. Kuypers: " We denken eraan om de beste vier ploegen uit beide eredivisies te laten promoveren. Daarnaast komt er nog een aantal plekken beschikbaar. Voorwaarde is wel dat alle clubs die in de Topliga gaan spelen, aan de licentie-eisen voldoen. Daarom roepen we ook een speciale licentiecommissie in het leven. Als onze plannen er doorkomen, zou dat een zegen zijn voor het futsal."

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!