Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Column: Aan, op en over de top


23 juni 2009 - De Topklasse amateurvoetbal is duidelijk het speeltje van Henk Kesler. En een kind kan weten dat voor je favoriete speelgoed best wat andere spulletjes mogen sneuvelen. Ter volledige transparantie (het modewoord waarmee men tegenwoordig iets wil verhelderen): ik ben vóór de invoering van de Topklasse.

Van mij had het er gerust slechts één mogen zijn: een twee-geloven-op-een-kussen-verbintenis tussen het zaterdag- en het zondagvoetbal. Maar hoe ongelooflijk ook anno 2009: er zijn nog steeds schijnheiligen die op confessionele gronden niet het risico willen lopen op zondag te moeten voetballen. We zullen maar niet ingaan op wat ze dan heimelijk wel uitspoken op de Dag Des Heren. Dat daar in elk geval het bezoeken of op beeld bekijken van anderen die het wel wagen om 's zondags te ballen bij zit, staat evenwel buiten kijf.

Omgekeerd ken ik geen enkel zondagskind dat principieel weigert om op de zaterdag te voetballen. Sterker nog: de zaterdag zal voor velen de voorkeur hebben, al is het maar om op zondag niet meer voor het zingen de kerk uit te hoeven gaan…
Maar de macht ligt nu eenmaal altijd bij de veel meer kapitaalkrachtige, conservatiefprincipiële gezindten. En dat is hier dus het zaterdagbolwerk. Hun achterban is sterker en standvastiger, hun geldschieters leggen heel wat meer geldgewicht in de schaal en op het offerblok. Én, niet op de laatste plaats, hun fanatisme en saamhorigheid zijn zóveel sterker vanuit dat sterke gevoel van afke(u)ring jegens die helse heidenen en rare roomsen.

Kesler en kornuiten moeten dus ruimte creëren voor promotie te zijner tijd vanuit de twee Topklassen naar het betaalde walhalla. Fortuna Sittard was reeds geëxcommuniceerd, maar een ongekende solidariteit onzer zusters redde de onfortuinlijke Limburgers. Vrouwe Justitia schoot Vrouwe Fortuna te hulp en Kesler moest zijn keutel intrekken. FC Eindhoven mag zich eveneens koesteren in de bloeddorstige belangstelling van de bondsbonzen. Bibberend wacht men daar het vonnis af, maar vestigt voor de zoveelste keer de waarschijnlijk ijdele hoop op grote broer PSV.
Mazuro hecht aan bepaalde, levensvatbare tradities. Maar hoe traditierijk ook, het voortbestaan van armlastige, nauwelijks toeschouwers trekkende clubs als Fortuna en Eindhoven is op (korte) termijn niet te handhaven. Topamateurclubs als IJsselmeervogels, Spakenburg (uit hetzelfde dorp en luxe accommodaties naast elkaar gelegen!), Rijnsburgse Boys, Quick Boys (alle zaterdag!) en wellicht Argon, De Treffers (zondag), hebben zowel qua achterban als budget/organisatie veel meer toekomst, dus bestaansrecht. - Op de valreep dient zich mogelijk nog de kersverse, algehele amateurlandskampioen Woonwagen Kamp Emmen aan, dat na een werkelijk bloedstollende apotheose de favoriete Boys uit Rijnsbrug in diepe rouw dompelde. WKE, proficiat! -
Maar of al deze clubs ook de wens hebben c.q. perspectief zien om te promoveren(?) naar de Jupiler League, is weer een andere vraag.

Dat er eindelijk gedegradeerd gaat worden uit de enige competitie ter wereld waarin dat onmogelijk was, is vanzelfsprekend een goede zaak. Wie echter een leven lang heeft vertoefd in de bierkelder van het betaalde voetbal, zal onherroepelijk te maken krijgen met onthoudingsverschijnselen. En die trillingen en droge monden zullen nog eens verergeren tijdens de confrontatie met de zich volop wapenende 'amateurclubs'. Ik bedoel maar; wie eenmaal aan het zakken is en op onbekend, drassig terrein verzeild raakt, zakt grote kans alsmaar dieper weg.

Het worden dus spannende tijden. Voor halfwassen profclubs en voor vele ambitieuze amateurclubs. Een waar dominopandemonium staat ons te wachten, waarbij aan vrijwel elke plaats in de rangschikking einde komend seizoen een consequentie vastzit. En zo hoort een competitie georganiseerd te zijn! Dat dit een stevige wissel zal trekken op de arbitrage en op de sportiviteit en zelfbeheersing van zowel spelers, toeschouwers als alle andere nauw betrokkenen, behoeft geen nader betoog. De voetballiefhebber mag zich er evenwel op verheugen dat het verstarde competitievoetbalpatroon eindelijk eens in beweging wordt gezet.
Veel plezier ermee en wellicht tot in het nieuwe seizoen.

Mazuro, 20-06-2009

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!