Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

RBC met 1-0 te sterk voor Groningen


13 maart 2004 - FC Groningen heeft zaterdagavond in Roosendaal de zevende uitnederlaag geleden in dertien duels. RBC was door een doelpunt in de zevende minuut van Youssouf te sterk: 1-0.


De wedstrijd begon inmiddels bijna traditioneel met een minuut stilte. Ditmaal was de tereuraanslag van afgelopen week in Madrid de aanleiding. FC Groningen (dat met uitzondering van Schoenmakers en Beukenkamp compleet was) en RBC (zonder Razic, Fleur en Hellemons) begonnen beiden aan de wetenschap dat het seizoen in de tien resterende duels geen spanning meer zal opleveren voor de stand op de ranglijst.

Voor FC Groningen was het de eerste keer dat een competitieduel onder leiding stond van een Belg. Lambers werd bij zijn tweede optreden in het betaalde voetbal in de rug gesteund door een mannetje over honderd aan FC-fans. In de zevende minuut was de eerste geslaagde aanval voor de Roosendalers meteen goed voor een doelpunt. Ikedia slalomde tussen de verdediging van de FC door en gaf een prima pass op Youssouf, die recht voor de goal simpel binnen kon schuiven: 1-0.

Daarmee bevond de thuisclub zich in een luxe positie, want in de voorgaande elf thuisduels werd in totaal negen keer gescoord. Tweemaal was het ene doelpunt dat gescoord werd genoeg voor drie punten (tegen NEC en AZ). FC Groningen slaagde er juist afgelopen week tegen Willem II voor het eerst sinds acht duels niet in om in een uitduel tot scoren te komen. In de dertiende minuut zorgde Groningen voor gevaar in de zestien van Aerts. Bij een corner van Matthijs en het vervolg daarop moest de doelman van RBC drie keer 'stompen'. Vijf minuten later schoot Ikedia namens RBC voor de tweede keer, na een aardig één-tweetje. Hij zijnet was echter de bestemming van de bal. In de twintigste minuut werd Smit binnen de zestien omver gelopen door aanvoerder Hesp. Na een breedtebal van Salmon werd hij gemangeld tussen Hesp en een andere verdediger. Vervecken zag er geen opzet in. De middenvelder moest wel even voor een blessurebehandeling naar de kant.

Een tweede dood spelmoment leverde een hele grote kans op voor Groningen. Paul Matthijs kreeg een vrije trap te nemen op zo'n vijfentwintig meter van de achterlijn en aan de linkerkant van het veld. De indraaiende bal werd gekopt door Regillio Vrede die in botsing kwam met Aerts en nipt links naast de linkerpaal kopte. Na 31 minuten volgde een hele gevaarlijk uitziende aanval van FC Groningen, waarbij Pinas, Salmon en Smit betrokken waren. Nadat Smit opnieuw in de zestien omver werd gelopen floot de arbiter voor een indirecte vrije trap tegen Groningen, omdat de bal afgeklemd zou zijn.

De kleine rechtsbuiten van RBC, Pius Ikedia, werd in de 37e minuut vermanend toegesproken door Vervecken. De Nigeriaan had nameljk een vervelende overtreding gemaakt op Paul Matthijs die hem even daarvoor juist te grazen had genomen. Ikedia's laatste waarschuwing werd gevolgd door boegeroep van de Groningen-fans, die het hem nog steeds kwalijk nemen niet keurig afscheid te hebben genomen na afloop van vorig seizoen. De thuisclub liet blijken dat het wel genoegen nam met een marge van één voor de rust en nam geen risico's meer totaan de pauze. Een minuutje voor rust werd Glen Salmon gevloerd op 19 meter precies recht voor het doel. Ofwel de ideale plek voor een directe vrije trap. Terwijl ook Matthijs bij de bal stond, werd de bal echter recht in de muur gepoeierd door Pinas. De corner die volgde was het laatste wapenfeit van helft één.

Paul Matthijs ontsnapte in de vierde minuut na de pauze aan een gele kaart na zijn zoveelste redelijk pittige overtreding. Als hij wel zou zijn bestraft, had hij de Noordelijke derby van volgende week moeten missen. Youssouf stak in de 51e minuut het hele veld over, ontweek een tackle van Kruiswijk en schoot de bal vervolgens in een poging tot een voorzet via diezelfde Kruiswijk en zijn eigen lichaam over de achterlijn. Toen na ruim een uur Mathias Florén hinkend het veld moest verlaten, had Ron Jans juist besloten om Chris de Witte in te zullen brengen. In de eerste fase van de tweede helft was de dreiging van Youssouf telkens aanwezig, maar hield Kruiswijk hem in toom.

Op driekwart van de wedstrijd werd Youssouf gewisseld voor Ode Thompson, die in de Amstel Cup-ontmoeting eerder dit seizoen nog de silver-goal scoorde waardoor FC Groningen werd uitgeschakeld. Bij de vrije trap die nog te nemen was, kwam Vrede opnieuw in de gelegenheid om op doel te koppen. Weer stond Aerts goed opgesteld. Ook bij een halfhoog maar hard schot van De Witte richting de linkerkant van het doel was de goalie paraat. De wedstrijd kabbelde voor in een langzaam tempo, waarbij beide ploegen niet echt aanzetten. Met nog een kwartier op de klok werd Arvid Smit ingewisseld voor Martin Drent.

Bij het ingaan van het 'Roosendaals kwartietje' was het juist FC Groningen dat op jacht moest naar de gelijkmaker. De inbreng van De Witte en Drent leverden tot tien minuten voor het einde echter geen extra gevaar op in de aanval van de FC. Sander van Gessel ging de boeken in als de ontvanger van de eerste Belgisch kaart voor FC Groningen. Hij stopte Ikedia onreglementair af. Een schot van Ikedia in de 83e minuut kon door lambers niet klemvast gepakt worden. Thompson was vervolgens in de rebound een fractie te laat en botste met bal en al op tegen Lambers.

Terwijl Groningen er niet in slaagde de 'zestien' van RBC te bereiken, was het RBC dat op de loer bleef liggen om door een counter de doodsteek aan FC Groningen toe te brengen. De Witte werd in de laatste vijf minuten onder het gras gestopt door Tininho (geel), waarna ene vrije trap en twee corners voor gevaar in het luchtruim voor het RBC-doel zorgden. Met Hugo en Cas binnen de lijnen brak de slotfase aan. Daarin zette Groningen nog aan, maar kwam het niet meer tot schotkansen. In de 'dying seconds' werd Martin Drent nog onderuit getrokken in de zestien en werd daar tot woede van Jans niet voor gefloten. Groningen verliest dus, RBC pakt drie kostbare punten.Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!