Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Heerenveen laat voorbij Roda JC


3 april 2004 - Heerenveen heeft vandaag uitstekende zaken gedaan door Roda JC op een 0-1 nederlaag te trakteren. De Fin Mika Väyrynen onderstreepte zijn grote waarde voor de formatie van trainer Foppe de Haan weer eens door twee minuten voor het einde Heerenveen naar de overwinning te schieten. Met nog zes duels voor de boeg kan Europees voetbal de Friezen niet meer ontgaan. Heerenveen bleef in Kerkrade voor de tiende maal op rij ongeslagen.

In een ondanks de grote belangen lang niet uitverkocht Parkstad Stadion, duurde het ruim een kwartier voor het duel tussen Roda JC en Heerenveen een beetje op gang kwam. Na de aftastende beginfase was het meteen ook goed raak met vier kansen, broederlijk verdeeld over beide clubs.

Het was Roda dat in de vijftiende minuut als eerste zijn visitekaartje afgaf. Op aangeven van Sonko kon Redan vrij inkoppen. De poging van de donkere aanvaller mocht er zijn, maar Vonk wist de bal met zijn vingertoppen nog net over de lat te werken. Aan de andere kant kreeg Selakovic ruimte om uit te halen. De Zweed schoot echter hoog over.

Nog geen minuut haalde scheidsrechter Jol zich de woede van Heerenveen op de hals toen Hakansson binnen de zestien naar de grond werd gedrukt, maar geen strafschop kreeg. De protesten waren nog niet verstomd, of de Friezen kwamen goed weg toen aan de andere kant Kone op aangeven van Filipovic raak leek te koppen. Gelukkig reageerde Vonk andermaal alert en hield hij zijn ploeg voor de tweede maal op de been.

Even later was Jol opnieuw het mikpunt van Friese woede, toen de leidsman andermaal weigerde de bal op de stip te leggen. Ditmaal was Sibon het slachtoffer. De spits werd knap vrijgespeeld door Hakansson, maar net op het moment dat hij wilde uithalen, werden de benen onder zijn lijf vandaan gehaald. Jol deed of zijn neus bloedde en liet doorspelen.

De amusementswaarde van de wedstrijd nam naarmate het verstrijken van de tijd toe. Roda, gedwongen door de achterstand van zeven punten op de ranglijst, zocht waar mogelijk de aanval, terwijl Heerenveen na een weifelend begin steeds beter in het ritme kwam. Door het hoge tempo dat beide ploegen hanteerden, werden er veel fouten gemaakt, maar saai was het allerminst in Kerkrade.

Aan één ding schortte het echter, doelpunten. Noch Roda, noch Heerenveen waren ondanks alle aardige momenten voor beide doelen in de eerste vijfenveertig minuten in staat de nul van het scorebord te krijgen. Dat was een klein wonder, want op slag van rust kregen beide ploegen een levensgrote kans op de openingstreffer. Zo teisterde Redan, op aangeven van Kone, van dichtbij het zijnet. De beste mogelijkheid was achter voor Knopper, die alleen voor Kujovic verscheen, maar op het lichaam van de goalie schoot.

Net als in de beginfase van de wedstrijd helft leken beide elftallen bij het begin van de tweede helft zoekende. Het eerste gevaar kwam van de gasten. In de tiende minuut na rust was het opnieuw Knopper die na goed doorkoppen van Sibon een dot van een kans kreeg. Helaas liet de huurling van Ajax zich andermaal door Kujovic aftroeven zodat de Roda-aanhang net als op slag van rust opgelucht adem kon halen.

Roda JC kreeg steeds meer haast en dat ging ten koste van de nauwkeurigheid. De Limburgers drongen wel aan, maar Heerenveen bleef vrij eenvoudig overeind. Wanneer Roda wel gevaarlijk werd, zoals in de zestigste minuut, toen Kone een schietkans kreeg, konden de gasten vertrouwen op de uitstekend keepende Vonk.

Omdat Roda JC geen kansen wist te creëren offerde trainer Wiljan Vloet een kwartier voor verdediger Marc Luijpers op ten faveure van aanvaller Cristiano. Ook Foppe de Haan bracht vers bloed in de ploeg met Correia die Selakovic kwam vervangen. De wissels zorgden voor nieuwe impulsen en het was Roda dat via Kone, die rakelings naast schoot, aan gaf geen genoegen te nemen met een gelijkspel.

Roda schroefde het tempo op en zette Heerenveen met de rug tegen de muur. De druk van Roda leverde de thuisclub een drietal grote kansen op. Vonk redde twee maal op miraculeuze wijze, was vervolgens kansloos, maar kreeg gelukkig steun van Hansson die de inzet van Redan van de lijn haalde.

Omdat Roda aandrong, kreeg Heerenveen volop ruimte om te counteren. Nadat Knopper en Correia nog ‘weigerden’ Heerenveen op voorsprong te zetten, was het in de 88ste minuut wel raak. Na een verre trap mocht Väyrynen alleen op Kujovic afgaan. Waar Knopper in eerdere instantie faalde, hield de Fin het hoofd wel koel door de Roda-goalie kansloos te laten, 0-1.

Die klap kwam Roda JC niet meer te boven. Zo bleef Heerenveen in Kerkrade deze competitie voor de tiende maal op rij ongeslagen. Veel belangrijker is echter dat door de zege de laatste concurrenten in de strijd om Europees voetbal definitief afgeschud zijn. De achterstand van de naaste achtervolgers Roda JC en Willem II bedraagt met nog zes wedstrijden te gaan elf punten en mag Heerenveen voorzichtig gaan denken aan een hogere klassering dan de huidigde vijfde stek op de ranglijst van de Holland Casino Eredivisie. (http://www.sc-heerenveen.nl/)

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!