Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Adverentie: Het WK van 1974 in Andere Tijden


15 april 2004 - Het WK voetbal van 1974 heeft niet alleen Oranje, maar ook Nederland op de wereldkaart gezet. Op 20 april kijkt Andere Tijden terug op het meest legendarische voetbaltoernooi dat Oranje ooit heeft gespeeld. Op die dag verschijnt het boek ‘1974: Wij waren de besten’, van journalist Auke Kok.


Vanaf dat toernooi was Nederland niet alleen bekend door tulpen, klompen en Rembrandt, maar ook door het totaalvoetbal. Het Nederlands elftal was in alles een bezienswaardigheid. Onder aanvoering van Cruijff, Van Hanegem en Neeskens speelde Oranje magistraal voetbal, maar ook buiten het veld waren de Nederlandse voetballers met hun lange haar en hun ontspannen en zelfverzekerd gedrag de lievelingetjes van het toernooi. Oranje trok zich nergens wat van aan en wist alles beter. Kortom, het nationale voetbalelftal was een typisch symbool van het Nederland in die dagen.Des te opmerkelijker is dat de interesse en het vertrouwen in Oranje voor aanvang van het WK in Nederland zelf tamelijk beperkt was. Ajax en Feyenoord hadden in de voorgaande jaren met Europacups en wereldbekers weliswaar voor aansprekende successen gezorgd, de laatste keer dat Oranje aan een internationaal toernooi had meegedaan was in 1938. België was de grote tegenstander en zelfs Luxemburg was in de jaren ’60 nog een beduchte tegenstander.In 1974 werd alles anders: het spel van Oranje, het aanzien van Nederland maar ook de houding van de Nederlandse supporter. Nooit eerder had Nederland zo massaal meegeleefd met het nationale voetbalelftal. 1974 is ook het geboortejaar van het massale Oranjegevoel. Hoe het WK van 1974 Nederland veranderde – daarvoor in Andere Tijden gesprekken met Kees Jansma en Eddy Poelmann, Simon Kuper en Chris Willemsen.Kijk ook op http://www.anderetijden.nl/ /// dinsdag 20 april, 20.55 uur, Nederland 3Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!