Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

VoetbalPlus kijkt terug: Burnet als linksback


30 december 2011 - VoetbalPlus.nl kijkt terug op de eerste seizoenshelft van het seizoen 2011/2012. Vandaag de derde aflevering: de linksback van de eerste seizoenshelft.

Bij koploper AZ is Simon Poulsen de vaste linksback. De Deen is in offensief opzicht misschien wel de beste back van Nederland. In defensief opzicht laat Poulsen nog wel eens een steekje vallen. Verdedigend hoeft Poulsen overigens niet al te veel te doen. Poulsen heeft een aflopend contract bij AZ en lijkt te kiezen voor een lucratief contract in Engeland en Duitsland. De international werd al in verband gebracht met Aston Villa.

Erik Pieters brak dit seizoen echt door. Niet alleen is hij onomstreden bij PSV, ook bij het Nederlands Elftal kan je maar moeilijk om Pieters heen. De linksback was in de openingsfase van de competitie bij PSV een ideaal koppel op de linkerflank met Dries Mertens. Ook verdedigend stond Pieters zijn mannetje. Pieters raakte echter voor langere tijd geblesseerd. Datzelfde gold voor diens vervanger Abel Tamata. De jonge Jethro Willems, zeventien jaar pas, werd voor de leeuwen geworpen en deed dat meer dan naar behoren. Willems werd inmiddels al in verband gebracht met Manchester United en FC Barcelona.

Waar PSV de linksback klaar heeft staan is dat bij nummer drie FC Twente veel minder het geval. Noodgedwongen speelt trainer Co Adriaanse vaak met rechtspoot Dwight Tiendalli op links. Dat is echter niet de oplossing. Adriaanse acht versterking op de linksbackpositie noodzakelijk. Naast Tiendalli kan ook de Belg Bart Buysse niet overtuigen. Buysse kreeg al te horen dat hij kan vertrekken. Nicky Kuiper was de afgelopen twee jaar uit de roulatie en kan nog niet als serieuze optie worden gezien. FC Twente wil zich in januari met een linksback versterken.

Een kandidaat in Enschede om de linksbackpositie in de vullen is NAC-speler Robbert Schilder. Een eerste bod van FC Twente werd reeds van tafel geveegd. De linkspoot staat ook in de belangstelling van AZ. De interesse in Schilder voor de linksbackpositie is wel enigzins verrassend te noemen. Schilder is weliswaar een linkspoot maar speelt bij NAC op het middenveld. Donny Gorter is de vaste linksback van de Brabanders.

Blessureproblemen teisterden de backs van Ajax. De Amsterdammers begonnen met Nicolai Boilesen. De Deense back moest echter al snel afhaken met een blessure waarvan hij in de winterstop nog niet was hersteld. Ajax kijkt reikhalzend uit naar de rentree van Boilesen. Om verschillende redenen vielen Daley Blind, Vurnon Anita en Dico Koppers zien niet de ideale optie voor de linksbackpositie te zijn.

Feyenoord had ook zo zijn problemen op de linksbackpositie. Kaj Ramsteijn begon het seizoen er maar is van origine geen back. Tijdens AZ - Feyenoord raakte de verdediger ook nog eens zwaar geblesseerd. Bruno Martins Indi speelde er een aantal duels totdat Miguel Nelom helemaal fit was. Inmiddels heeft Nelom zes duels gespeeld. Hierin maakte de 21-jarige back een uitstekende indruk. Mogelijk dat Nelom in de toekomst de concurrentie kan aangaan met Pieters bij Oranje.

Bij Vitesse was het juist rustig op de linksbackpositie. Alexander Büttner liet zien dat eigenaar Merab Jordania en technisch directeur Ted van Leeuwen voor deze positie geen nieuweling hoefde te halen. Niet voor niets staat Büttner in de belangstelling van clubs in binnen- en buitenland. In 16 van de 17 Eredivisie-duels kwam hij in actie. Bij SC Heerenveen was het was lastiger. Youssef El Akchaoui begon het seizoen als linksback, bij het slot van de eerste seizoenshelft had Michel Breuer zijn positie overgenomen. El Akchaoui heeft inmiddels kenbaar gemaakt graag uit Friesland te willen vertrekken.

Daar was hij opeens. Lorenzo Burnet speelde vorig seizoen nog zijn wedstrijden anoniem bij Jong Ajax. Aan het begin van het seizoen maakte Burnet defensief en offensief indruk bij FC Groningen. Er werd zelfs al gesproken over een uitnodiging voor het Nederlands Elftal. Zo ver kwam het nog niet, wel kwam er een selectie voor Jong Oranje. Burnet toonde aan het einde van de eerste seizoenshelft een dipje. Hopelijk komt Burnet weer sterker terug uit de winterstop.

Jimmy Hempte is voor het tweede seizoen op rij een vaste waarde bij Roda JC. De Belgische verdediger valt niet op maar trainer Harm Van Veldhoven zal met zijn middelen maar al te blij zijn om een echte linksback binnen zijn selectie te hebben. Bij Heracles Almelo is het een ander verhaal. Trainer Peter Bosz deed het meest een beroep op Mark Looms maar ook Gaby Jallo en Olivier Ter Horst maakten er speelminuten.

ADO Den Haag haalde afgelopen zomer met hoge verwachtingen de Slowaakse back Filip Luksik binnen. De back kende een negatieve start met een erg makkelijk gegeven rode kaart in de voorronde van de Europa League. Luksik kon nog niet volledig overtuigen maar krijgt het voordeel van de twijfel. Trainer Maurice Steijn deed voor de linksbackpositie ook een beroep op de jonge Christian Supusepa.

Bij RKC Waalwijk is Ard van Peppen de linksback, Frank van Mosselveld is zijn standin. Van Peppen was bij het bekerduel tegen Go Ahead Eagles nog matchwinner. Drie minuten voor tijd tekende de oud-speler van Excelsior en De Graafschap de 3-2 aan. Daarmee knokte RKC Waalwijk zich terug van een 0-2 achterstand. Bij FC Utrecht begon het seizoen met de jonge Australiër Michael Zullo. Aan het einde van de eerste seizoenshelft had Davy Bulthuis die plaats overgenomen.

De Franse linksback Remy Amieux is ook in zijn tweede seizoen bij NEC niet zeker van een basisplaats. Trainer Alex Pastoor geeft geregeld de voorkeur aan Kevin Conboy die afgelopen zomer overkwam van het Deense Esbjerg. Good-old Purrel Fränkel pakt als linkback nog altijd zijn minuten bij De Graafschap hoewel trainer Andries Ulderink ook wel eens Ted van den Pavert op links opstelt.

Niet alleen bij NEC en De Graafschap is de linksback altijd zeker van zijn plaats. Bij VVV Venlo gebruikte men al Alexander Emenike en Niels Fleuren. Vermoedelijk zal VVV de positie versterken als het er in slaagt om spelers als Musa, Uchebo en Yoshida te verkopen. Bij hekkensluiter kan de linksback wel al vooraf worden ingevuld. De van FC Den Bosch overgekomen Samuel Scheimann vult de positie in. Scheimann kwam nog negatief in het nieuws met zijn rode kaart bij Ajax uit.

Wie is de linksback van de eerste seizoenshelft? Erik Pieters, Nicolai Boilsen en Miguel Nelom speelde te weinig duels om hiervoor in aanmerking te komen terwijl Simon Poulsen meer middenvelder als linksback is. Lorenzo Burnet had een dipje maar bewees met zijn spel een aanwinst te zijn voor het linksbackgilde in de Eredivisie.

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!