Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

WK mijmeringen; van A naar H


17 juni 2006 - Weer een column van Erik Stekelenburg. Onze vaste columnist neemt op geheel eigen wijze met u de eerste week van het WK in Duitsland door met aandacht voor alle deelnemende landen.


Een weekie onderweg nu. Tijd voor wat bespiegelingen. Van A naar H dan maar. Duitsland; we moeten rennen, vliegen, springen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Veel gehol en weinig echte wol. Volgende ronde eruit! Tegen Zweden. Koppel Ljungberg aan Ballack en breng Zlatan in de zestien in stelling, zou ik zo zeggen. Ecuador; prachtige outfit en een nog mooiere verzameling pure voetballers. Fris en fruitig, aanvallend, snel schakelend en met het spitsenduo Carlos Tenorio en Agustín Delgado op scherp kunnen ze van iedereen winnen. Wonnen tenslotte ook van Argentinië en Brazilië! De Engelsen zijn gewaarschuwd en zullen tegen de Zuid Amerikanen van de hoogvlaktes vol aan de bak moeten om niet weer voor joker te staan op een WK, want hoe je het ook wend of keert; met of zonder Rooney, er is gewoon te weinig creativiteit bij de Britten. Men verzandt al vrij snel in het aloude kick & rush. Toch raar, met zo’n groep klassespelers. De Soca Warriors uit Trinidad & Tobago maken het goed en lacht zich samen een slag in de rondte en genieten. Don Leo heeft zich vast verdiept in black voodoo. Nu nog winnen van Paraguay en Leo heeft een hutje aan het strand in de zon voor het leven. Daar offer je wel een verdediger aan op, lijkt mij. De arme Polen vragen zich nu verwonderd af; waren wij nou zo goed of die Duitsers zo slecht? Samen met Costa Rica, de bananen zijn beter dan het ronduit zwakke voetbal, er een leuk potje van maken en de mazzel maar weer.

Argentinië is een wereldploeg en heeft dat bevestigd tegen zowel de Ivorianen als de Serven. Afserveren die Balkanploeg en weer snel aan de T-bonesteak met zijn allen. Tactisch sterk, snel, slim, technisch zeer vaardig, aartsgemeen en knalhard in de verdediging, klasserijk en soepel tiktak-tiktak-tiktak voetbal in de kleinste ruimtes. De tweede goal tegen de Serven was oogstrelend en illustratief voor de stijl. Werelds gewoon! Zijn beter dan iedereen. Gaan zo de finale halen. Volgende ronde tegen Portugal of Mexico. Met de handrem erop simpel door en krachten sparen voor de echte klappers. Ivoorkust; ijzersterke ploeg, fysiek imponerend, conditioneel veel inhoud en technisch heel (v)aardig. Echter; geen echte killers. Hebben nog te veel kansen nodig om ooit echt ver te komen nu. Puur Afrikaans. Tactisch matig en in de omschakeling van balbezit naar balbezit tegenstander liggen er altijd kansen voor de opponenten. Mooie wedstrijd tegen Riquelme en Co., maar ook wat naďef gespeeld. Kezman en zijn makkers? Iedereen praatte alleen maar over hoe vaak, of juist niet in dit geval, ze een goal tegen hadden gehad. Ik keek alleen maar de doelpunten die ze gemáákt hadden. 16 in 10 duels, waarvan er acht tegen San Marino! Dan hoef je dus niet wakker van te liggen als je zelf wel scorend vermogen in huis hebt, zoals Oranje en de gaucho’s. Groeten aan Belgrado dan maar.

Oranje begon in de eerste twee wedstrijden goed maar dribbelaar Robben doet er inderdaad goed aan de ballen eens af te leggen. Ook weer tegen Ivoorkust laat hij het na twee keer iemand op 12 meter van de goal een compleet vrije schietkans te gunnen. Oók daardoor hadden we het zwaar tegen zowel de Serven als Ivoorkust. Behoudt Robben het overzicht, dan wordt de wedstrijd tegen beiden een stuk makkelijker. Overigens jammer dat het toernooi van een smaakmaker als Ivoorkust wordt beroofd, want de Afrikanen hebben een geweldige ploeg maar mist alleen het genoemde killerinstinct. Voor Oranje ligt nu een plek bij de laatste acht in het verschiet, want zowel Mexico als Portugal moet een hapklare brok zijn. We hebben domweg een beter collectief en meer kwaliteit.

Want Mexico en Portugal ogen soms wel leuk maar het is zo weinig efficiënt. Het lijkt soms combineren om het combineren, maar als de afronding in het zich komt faalt men vaak hopeloos. Mexico kwam tegen Iran, dat leuk en fris begon maar te weinig spelers op niveau heeft, zelfs op achterstand maar repareerde dat uiteindelijk wel. Tegen Angolo echter liep men averij op en het punt was niet eens onverdiend voor de Afrikanen, die tegen Portugal ook al lieten zien dat goed verdedigen zo gek nog niet is. Maar goed, de beide kleintjes zullen wel naar huis gestuurd worden en dan kunnen de Portugezen en Mexicanen een weekje later hun biezen pakken.

Ghana speelde goed en attractief tegen de Azzuri, met geweldenaar Toni in de punt, die zich na de stormloop de terecht verkregen 1-0 weer in de loopgraven terugtrok en zich van hun beste catenaccio kant lieten zien en daarbij gered werden door de scheidsrechter die een zuivere pingel voor de Afrikanen achteloos wegwuifde. Essiën was ronduit indrukwekkend, wat een powerhouse! Als Koller weer heel wordt en blijft gaan de Tsjechen voor de hoofdprijs. Wat een geweldige ploeg! Heeft alles en speelde voetbal van de bovenste plank. Ghana en team USA mogen de kruimels hebben.

Het Australië van Guus en Johan speelt met veel kracht, won met enige mazzel van Japan maar ontbeert gewoon kwaliteit. De prima Kroaten verdiende een punt tegen een lamlendig Brazilië en gaan natuurlijk ook door. Applaus voor Guus niettemin. Aan de kanaries was niets Goddelijk, maar dat is geen nieuws. Men speelt op de grote toernooien al jaren smakeloos resultaatvoetbal. Hopend en steunend op één actie van één der grote tovenaars. Hun goed recht, maar ik hoop - en voorspel - dat de Tsjechen of de Italianen ze er in de tweede ronde uitketsen. Zijn we meteen van die onterechte adoratie verlost, want het is meestal niet om aan te zien dat schijnvoetbal. Als ze echt vol gas geven is het puur genieten, maar dat is vaker niet dan wel het geval.

Frankrijk dan. Zijn de oude vedettes té oud? Denk het wel. Een moeizame remise tegen de jonge Zwitsers is matig maar Zidane en zijn maten zullen vast de tweede ronde gaan halen. Het Zuid Korea van ‘onze’ Dick. Schandalig dat de vaderlandse pers hem nu weer opvoert als trots van het Nederlandse trainersgilde. Twee jaar geleden werd dezelfde man genadeloos geslacht omdat hij in de ogen van dat zelfde journaille niets goed kon doen en nu staan de heren journalisten zichzelf tegenover hun buitenlandse collega’s op de borst te kloppen omdat Dick toe-val-lig ook uit Nederland komt. Bah! Hiha honde... zou ik willen roepen om zoveel hypocrisie! Maar goed, de krant moet worden verkocht. De kleine vechtersbazen van driftkikker Advocaat doen wel hun best maar gaan dit keer niet ver komen. Gewoonweg te weinig inhoud. Togo, leuk dat ze mee mogen doen maar het voegt niets toe op een enkele leuke actie na. Let op de Zwitsers! Die hebben een goede, jonge en frisse ploeg en kunnen nog wel eens verrassen.

Spanje verbaasde positief met een grote uitslag. Mij niet, want de Oekraďne had een totale offday en alles zat deze keer mee voor de Spanjaarden! Dan ga je vanzelf lekker lopen ballen. De ploeg van verliezer Oleg Blochin bevat echter genoeg voetballend vermogen, pure klasse en killersinstinct om nog gekke dingen te doen. Read my lips! De selectie van trainer Aragonés kunnen een eind maken aan het Iberische WK trauma, maar ik moet het nog zien. Als je Fabregas, Reyes, Iniësta én Raul op de bank kunt zetten heb je natuurlijk wel een heel aardige selectie, maar ik zie ze in de volgende ronde toch weer op de Fransen stranden. Saudi Arabië en Tunesië? Ach, zand erover en naar huis. Van A naar H, slecht een zucht en je bent er weer doorheen.

Erik StekelenburgVoeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!