Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

Column: Bert Boert Goed


30 maart 2009 - Het maken van een keuze is sowieso al een arbitraire, subjectieve, dus selectieve zaak. Maar met dit Oranjekeurkorps kun je qua aanvallend middenveld onmogelijk objectief een selectie toepassen. Afgelopen zaterdag was het voetbalvolk zeer benieuwd wie het loodje zou moeten leggen in deze moordende concurrentieslag.

Velen zullen met mij verbaasd verrast hebben gereageerd toen bleek dat Wesley Sneijder het zwaarst getroffen slachtoffer was. Maar toen zag ik ineens Frank de Boer naast de bondscoach zitten en werd mij veel duidelijk. De Boer is volgens mij bij uitstek iemand die niet alleen het spelletje, maar ook het mannetje (door)ziet. Dus zou het mij niet verbazen als de linkerhelft van de tweeling een belangrijke stem in het kapittelen van Sneijder heeft gehad. Want onze Wes toonde zich wel érg zelfverzekerd de voorbije dagen. Misschien omdat ie bijna zes(!) jaar geleden zowat in z'n eentje Schotland vonniste. Of zijn positie bij De Koninklijke als een garantie zag voor een basisplek? Ik weet het niet. In elk geval moest Sneijderjte even (niet) op zijn plek worden gezet. Vermoed ik.

En daar zat ie dan, op de bank. Het ongelooflijk ongenoegen moeizaam verhelend, diep weggedoken in die te grote jas. Dat krijg je als je eerst al een te grote broek aan hebt getrokken. Naast hem die andere zekere titularis, maar even mooi niet in de basis. Wie de recente geschiedenis niet kent of daarover niet wenst te speculogiseren, zal zijn ogen hebben uitgewreven. Vaart en Sneijder op de bank bij Oranje. Behorend tot de nationale top vijf der meest begiftigden en toch niet, ofschoon blessurevrij, aan de aftrap. Dat zegt inderdaad heel veel over het offensieve potentieel dat 'we' voorhanden hebben. Goed, Rafael wordt om onverklaarbare reden zowat wekelijks geofferd voor treurige types als Guti. Hem ontbeert wedstrijdritme en zijn reserveplek bij Oranje is derhalve te legitimeren. Al blijft het jammer.

Het 'geval' Sneijder ligt gecompliceerder en genuanceerder. Normaal gesproken en zeker in deze wedstrijd zou hij beter dan Van Persie op de plek van schaduwspits tot zijn recht zijn gekomen. De speeltijd die hij nog kreeg, maakte hij dat op gedreven wijze duidelijk. Wes heeft nu eenmaal minder ruimte en tijd nodig om te handelen dan Robin. Bovendien kapt hij beter en korter, draait beter en sneller open en is daarbij ook nog eens volstrekt tweebenig. Dat weet de technische staf ook, dus moeten er andere motieven ten grondslag hebben gelegen aan deze opmerkelijke beslissing. Daar moet boerenslimheid aan te pas zijn gekomen. Het zal wel nooit worden geopenbaard, maar ik denk dat de aanstaande toptrainer Frank de Boer 'ik verheug me nu al op de persconferenties!' zijn baas de schrobbering van Sneijder heeft ingefluisterd.

Natuurlijk moest Wesley na afloop even demonstreren dat hij een 'grote meneer' is bij een topclub en zich dus niet zo maar laat piepelen. In afgang voorgegaan door de man die wel zijn haar laat groeien, blies hij na het laatste fluitsignaal meteen de aftocht. Daarmee alleen maar demonstrerend dat hij lak heeft aan het publiek. Hoewel ook ik maling zou hebben aan een fors gedeelte van deze massa, dat louter bestaat uit bizznizzlui en carnavalsmalloten.

Welk scenario zullen Bert & Frank hebben bedacht voor komende woensdag? Nu kwalificatie zo goed als zeker is, blijft de stoelendans om de middenveldposities het meest intrigeren. Een psychologische krachtmeting van jewelste; een communicatieve lakmoesproef en een boeiende karakterstudie. Kortom: voer voor journalisten, analisten en columnisten.

Mazuro

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!