Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

VoetbalPlus kijkt terug: De keepers van de Eredivisie


29 december 2011 - VoetbalPlus.nl kijkt op de laatste dagen van 2011 terug op spelers van de eerste competitiehelft. In de eerste editie: de keepers van de Eredivisie.

Bij de traditionele topclubs Ajax, PSV en Feyenoord waren de keepers niet onomstreden te noemen. Zo is er Amsterdam al langer commentaar op Kenneth Vermeer. Niet voor niets trok Ajax in augustus nog Jasper Cillessen van NEC aan. De 6-4 nederlaag in en tegen Utrecht werd Vermeer zwaar aangerekend toch bleef Vermeer het vertrouwen van Frank de Boer houden.

Eenzelfde verhaal gaat op in Eindhoven. PSV en Andreas Isaksson zijn bezig aan het laatste jaar van hun vierjarige samenwerking. Ook Isaksson heeft het moeilijk en de druk werd in augustus alleen maar verder opgevoerd met het aantrekken van Przemyslaw Tyton(Roda JC). Door een zware hoofdblessure kon Tyton de druk niet aanhouden en had Isaksson enige tijd alleen 'ouwe rot' Khalid Sinouh als concurrent.

In Rotterdam-Zuid staat Erwin Mulder onder de lat. De doelman mist de uitraling van een heerser in de zestien en maakt een ongelukkige indruk bij standaardsituaties. Toch peinst Ronald Koeman er niet over om Mulder naar de bank te verwijzen. Koeman heeft ook niet heel veel meer keus. De 21-jarige Kostas Lamprou kreeg basisplaatsen in het bekeravontuur wat voor Feyenoord teleurstellend tegen Go Ahead Eagles eindigde.

Niet alleen bij de traditionele topclubs is er keepersproblematiek. Zo keerde bij Vitesse Piet Velthuizen terug na een Spaans avontuur en dat ging ten koste van Elroy Room. Velthuizen doet het bij zijn jeugdliefde echter uitstekend dus voorlopig hoeft Room zich geen illusies te maken.

Bij FC Groningen heeft Pieter Huistra de beschikking over twee keepers met de nodige Eredivisie-ervaring. Toch geniet zowel Brian van Loo als Luciano geen 100% vertrouwen van Huistra. De oefenmeester switchte al eens tussen de beide keepers. De verwachting is dat FC Groningen deze post in januari of mogelijk pas volgend jaar zomer zal gaan versterken.

Roda JC huurde na het vertrek van Tyton naar PSV een andere Poolse doelman, Pawel Kieszek van FC Porto. Ook de reservedoelman van Roda JC, Mikolay Lebedynski, heeft de Poolse nationaliteit. Kieszek miste een aantal duels door blessures en Lebedynski kreeg de kans zich te bewijzen. Het is op dit moment nog onduidelijk of Roda JC ook na dit seizoen door zal gaan met Kieszek.

Waren er dan nog keepers onomstreden? Ja zeker. Neem als voorbeeld Jelle ten Rouwelaar bij NAC Breda, Gino Coutinho (ADO Den Haag) en Remko Pasveer bij Heracles Almelo die geregeld punten pakken voor hun clubs. In Friesland woedde jarenlang een keepersstrijd. Die lijkt in het voordeel van Brian Vandenbussche (al sinds 2004 actief voor de club) te zijn beslecht. De Belgische keeper speelde 16 van de 17 duels.

Aan de onderkant van de Eredivisie valt Jeroen Zoet op bij RKC Waalwijk. De doelman van Jong Oranje wordt dit seizoen door PSV verhuurd aan RKC en doet dat meer dan behoren. Zoet wordt op den duur gezien als de eerste doelman van PSV. Met een aantal puike reddingen pakte Zoet al punten voor RKC. Bij NEC nam good old Gabor Babos het stokje weer over van Cillessen die naar Ajax vertrok. Babos lijkt bezig te zijn aan zijn laatste seizoen in Nijmegen.

Bij FC Utrecht vertrok afgelopen zomer Michel Vorm naar Swansea City. Als vervanger kwamen de Domstedelingen op de proppen met Junior Fernandez uit Paraguay. De tweede doelman van Paraguay kon nog niet overtuigen. De doelman begon het seizoen met een blessure, keerde terug in de ploeg maar moest deze later ook weer afstaan. Zo keept Rob van Dijk op 42-jarige leeftijd nog in de Eredivisie.

De Graafschap contracteerde afgelopen zomer met Yves de Winter. De Belgische doelman moest de concurrentie aangaan met Joost Terol. Na de eerste seizoenshelft speelde De Winter 12 duels, Terol 5. VVV Venlo en Excelsior zijn overduidelijk bezig aan een moeizaam seizoen. VVV Venlo heeft de beschikking over de ouwe rotten Dennis Gentenaar en Wilko de Vogt. Gentenaar is eerste keeper maar stond dit seizoen enige tijd buitenspel door een blessure. Nummer achttien Excelsior doet het met Wesley de Ruiter, de doelman kan zich in Kralingen nog niet onderscheiden.

De beste keeper van de Eredivisie speelt in Enschede. Nikolay Michailov heeft bewezen een uitstekende keeper te zijn die geregeld punten pakt voor de ploeg van Co Adriaanse. Michailov speelde 14 van de 17 duels voor de Tukkers en zou normaal gesproken als keeper van de eerste seizoenshelft worden verkozen. Dat werd echter Alvarado Esteban van koploper AZ. Esteban brak dit seizoen door in Alkmaar en deed Sergio Romero al snel vergeten. Daarnaast baarde Esteban opzien door zich kranig te verweren in het bekerduel Ajax - AZ van een aanval van een hooligan.

Vanavond deel twee: de rechtsbackpositie.

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!