Welkom gast, op dit moment bent u niet ingelogd. (Klik hier om in te loggen)(Ik heb nog geen account)

VoetbalPlus kijkt terug: Rechtsback


29 december 2011 - De eerste seizoenshelft zit er op, het einde van het jaar komt steeds dichterbij. Voor VoetbalPlus.nl de kans om terug te kijken op de eerste seizoenshelft van de Eredivisie. Eerder vandaag was aflevering 1 te lezen: de keepers van de Eredivisie. We gaan verder met de rechtsbackpositie.

Gregory van der Wiel zal met gemende gevoelens terugkijken op de eerste seizoenshelft. De rechtsback van Ajax en het Nederlands Elftal had te maken met een vormcrisis dat hem bij Ajax - Feyenoord zelfs een striemend fluitconcert van de eigen aanhang opleverde. In december werd Van der Wiel zich weer te herpakken. Met een goed gevoel gaat Van der Wiel 2012 in. Komende zomer wacht Euro 2012 en mogelijk een transfer naar Valencia.

Koploper AZ had de nodige blessureproblemen aan de rechterkant. Dirk Marcellis raakte in oktober namelijk al geblesseerd. Etienne Reijnen, afgelopen zomer van FC Zwolle, vulde zijn plek in. Aanvankelijk deed Reijnen dat weifelend, inmiddels heeft hij laten zien een prima standin voor Marcellis te zijn. Na de winterstop lijkt Marcellis de positie weer over te gaan nemen.

Bij RTL 7-programma Voetbal International kunnen ze geen genoeg krijgen van Stanislav Manolev. De Bulgaarse rechtsback is bezig aan zijn derde seizoen bij PSV. Manolev komt graag mee op maar oogt defensief niet al te best. In december wist Manolev de weg omhoog te vinden. Manolev leidde persoonlijk een sterk verjong PSV langs Rapid Boekarest.

Door de Copa America begon FC Twente het seizoen zonder Roberto Rosales (Venezuela). De van FC Utrecht overgekomen Tim Cornelisse liet zien een meer dan waardig vervanger te zijn. Trainer Co Adriaanse wil nog wel eens spelen met Cornelisse als rechtsback en Rosales in een rol op het middenveld en zelfs in de aanval.

Feyenoord had verwachtingen van Dani Fernandez. De Spanjaard keerde terug na twee zware knieblessures maar kon de verwachtingen voorlopig niet inlossen. Het lijkt er zelfs op dat Feyenoord zijn aflopende verbintenis niet zal verlengen. De Rotterdammers zijn meer dan tevreden met Kelvin Leerdam die het seizoen op het middenveld begon maar inmiddels de onbetwiste rechtsback van Feyenoord is. Leerdam verraste op die positie namelijk vriend en vijand. Leerdam zal die rol ook in de tweede seizoenshelft voor zijn rekening nemen.

Vitesse begon het seizoen met Frank van der Struijk als rechtsback. Die plaats is de voormalig speler van Willem II sinds eind oktober echter kwijt. Trainer John van den Brom zette Van der Struijk op de bank en gaf Michihiro Yasuda een kans. De Japanner greep die mogelijkheid met beide handen aan en is inmiddels de vaste rechtsback van Vitesse. Opvallend aan Yasuda is dat hij zowel links- als rechtsbenig is. Aanvankelijk werd Yasuda naar Arnhem als linksback gehaald.

Daryl Janmaat is bij SC Heerenveen onomstreden. De rechtsback speelde 16 van de 17 competitieduels. Nadeel voor SC Heerenveen is dat Janmaat vooralsnog zijn aflopende contract niet wil verlengen. Janmaat staat in de belangstelling van Feyenoord die zijn voormalig jeugdspeler maar al te graag wil vastleggen.

Roda JC trok afgelopen zomer Martijn Monteyne van Germinal Beerschot aan. Er wordt wekelijks een beroep gedaan op de Belgische verdediger. In het rechterrijtje is over het algemeen duidelijk wie de rechtsback is. Zo speelt bij FC Groningen over het algemeen Tom Hiariej) en bij NAC Breda Jens Janse). In Den Haag weet je dat (Ahmed Ammi) de positie invult zoals (Tim Breukers) dat bij Heracles Almelo.

De verrassing van de start van het seizoen, RKC Waalwijk, maakt gebruik van Sigourney Bandjar. FC Utrecht besloot Tim Cornelisse geen nieuw contract aan te bieden en begon met Mark van der Maarel. Na drie speelrondes klopte FC Utrecht aan bij Excelsior aan voor Daan Bovenberg. Evenals bij Excelsior heeft Bovenberg ook in Utrecht weer een neusje voor de goal bij standaardsituaties. Bovenberg scoorde al drie keer.

Alex Pastoor maakte bij NEC al gebruik van meerdere rechtsback. Bram Nuytink, Nataniel Will en nieuweling Pavel Cmovs speelden dit seizoen al op die positie. Het is onbekend wie in de tweede seizoenshelft de vaste rechtsback van NEC zal gaan worden. Afgaande op de laatste vijf competitieduels heeft Will met drie basisplaatsen op rechtsback een voorsprong.

Ook bij De Graafschap is de rechtsback geen zekerheidje. Trainer Andries Ulderink deed over het algemeen een beroep op Ties Evers of Jochem Janssen. Bij VVV Venlo maakte Michael Timisela de meeste minuten op de rechtsbackpositie hoewel ook Andrea Mei en Ferry de Regt daar in actie kwamen. Niemand is nog zeker van zijn plaats onder de nieuwe trainer Ton Lokhoff.

Bij Excelsior begon Daan Bovenberg als zekerheidje het seizoen, hij vertrok echter al snel naar FC Utrecht. Tim Eekman, Edwin de Graaf en Tim Smith wisselden elkaar af op die positie.

Een moeilijke keuze. Toch is Gregory van der Wiel in onze ogen de beste rechtsback van de Eredivisie. Van der Wiel had het even moeilijk maar knokte zich knap weer terug. De bekroning zou zijn doelpunt in het geschrapte bekerduel tegen Ajax zijn geweest. In de tweede seizoenshelft is Van der Wiel opgeladen om te gaan knallen.

Voeg dit artikel toe aan NUjij.nlVoeg dit artikel toe aan MSN ReporterVoeg dit artikel toe aan ekudos.nlVoeg dit artikel toe aan Digg.comVoeg dit artikel toe aan je Google Bookmarks

Link | Bron: Voetbalplus.nl |Er zijn geen reacties!

Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

De beheerder van dit nieuwssysteem heeft ervoor gekozen om niet geregistreerde gebruikers geen mogelijkheid te geven om te reageren. Helaas!